KERANA SAHABAT, AHLI SYURGA ENGGAN MASUK SYURGA | KHALIFAH

About

penaja 1

31 October 2011

KERANA SAHABAT, AHLI SYURGA ENGGAN MASUK SYURGA

Dalam sebuah hadis menerangkan bahawa pada hari kiamat nanti Allah memerintahkan dua orang hamba hadir mengadapNya. Seorang adalah hamba yang taat kepada perintah Allah dan seorang lagi hamba yang derhaka kepada Allah. Kedua-duanya mati dalam keadaan beriman. Lalu Allah menyuruh malaikat Ridhwan membawa orang yang taat itu ke syurga dan memuliakannya dengan firman Allah, “Aku merelakan dia”.

Kemudian Allah memerintahkan kepada malaikat Zabaniyah membawa yang seorang lagi ke neraka dan Allah memerintahkannya disiksa dengan siksaan yang amat pedih. Firman Allah, “Sesungguhnya orang ini adalah peminum arak”.

Orang yang taat kepada Allah sangat gembira kerana dia telah dapat masuk ke syurga dengan rahmat Allah. Apabila orang itu hendak menjejakkan kakinya ke pintu syurga maka dia mendengar suara sahabatnya yang diheret ke neraka itu berkata, “Wahai sahabatku, wahai temanku, kasihanilah aku dan berikanlah aku pertolongan”.

Apabila orang itu mendengar rayuan sahabatnya, maka dia tidak mahu masuk ke dalam syurga. Malaikat Ridhwan berkata kepadanya, “Masuklah ke syurga dengan rahmat Allah”. Orang itu berkata, “Aku tak mahu masuk ke syurga, bawalah aku ke neraka”. Malaikat Ridhwan menjawab, “Aku tak dapat membawa kamu ke neraka sebab Allah telah memerintahkan aku membawa kamu ke syurga dan melayani kamu”.

Orang itu tetap berdegil dan berkata, “Aku tak mahu masuk ke syurga dan tak mahu juga layananmu”. Setelah itu kedengaran suara yang berkata, “Wahai Ridhwan, Aku maha mengetahui apa-apa yang ada di dalam hatinya, namun demikian tanyalah kepadanya sendiri dan kamu akan mengetahui sebabnya”. Lalu malaikat Ridhwan bertanya, “Kenapakah kamu tidak mahu masuk ke syurga dan mengapakah kamu ingin ke neraka”?

Orang itu menjawab, “Aku tak mahu ke syurga sebab orang yang derhaka kepada Allah itu telah diputuskan masuk ke neraka. Dahulunya aku dan dia bersahabat baik di dunia dan dia telah meminta pertolongan dariku supaya selamatkannya dari api neraka. Oleh kerana aku tiada kuasa untuk berbuat demikian, maka aku fikir lebih baik aku juga masuk ke neraka supaya sama-sama disiksa di dalamnya”.

Kemudian kedengaran seruan Allah yang maha memberi rahmat berfirman, “Wahai hambaKu, kamu dengan kelemahanmu tidak suka melihat sahabatmu itu masuk ke neraka kerana dia telah berkenalan denganmu di dunia hanya sebentar dan dia mengetahuimu dan menemanimu hanya beberapa hari saja. Maka bagaimanakah Aku merelakan kamu masuk ke neraka sedangkan kamu telah mengetahui Aku selama umurmu dan telah menjadikan Aku sebagai tuhanmu selama 70 tahun. Oleh itu pergilah kamu ke dalam syurga bersama sahabatmu itu dan Aku telah mengampuninya dan Aku serahkan dia kepada kamu”.

SUMBER  http://syahirul.com

9 comments :

Anonymous said...

apakah maksud "kedua2 mati beriman" tetapi sorang lagi dia peminum arak?

Anonymous said...

Kawan... ramai sekali yg memegang title itu... tetapi sahabat..... sepanjang hayat anda berapa ramaikah yang benar2 bergelar sahabat kepada anda...dan adakah anda di anggap sahabat oleh orang di sekeliling anda..??

Anonymous said...

kedua2 mti dalam keadaan islam,. setiap hamba yang dilahirkan sbg islam akan disertakan iman sejak azali.. setiap kesan baik dan buruk itu adalah hasil daripd perilaku individu..
konklusinya. jika bersahabat dgn penjual minyak wangi, kita akan jd?"................"
sejahat,sekeras mana hati sesorang itu, jika bersahabat dengan orang yang berakhlak mulia,hatinya mula lembut sedikit demi sedikit, dan akan mula menilai yang baik mahupun jahat yg telah dilakukannya sepanjang hidupnya. Allah itu maha pengampun, tiada penghalang untuk menuju ke sesuatu jalan, melainkan jalan yang tidak
diredhaiNya

Anonymous said...

seorang yang taat perintah Allah akan dapat apa yang dia mahu..Itu lah pemintaan orang yang beriman Allah akan tunaikan..kerana berbuat baik ,baik lah ganjaranya .berbuat jahat jahat la ganjaranya..

Anonymous said...

untung nya kerana sahabat peminum arak 2 masuk syurga

ROJAK said...

aku mahu sahabat seperti itu di akhirat kelak sebab aku takde jaminan ke syurga!

Anonymous said...

Kwn yg baekkkkk . ......

amira adnan said...

Basically, Syurga dan Neraka kita telah ditetapkan semasa di luth mahfuz lagi yakni sebelum jasad kita ditiupkan roh, sebelum kita dilahirkan di atas muka bumi ini. Itu bererti, si peminum arak dan kawannya memang sudah ditakdirkan menjadi ahli syurga. :)

NuZuL HaZiQ said...

itulah sahabat di dunia dan di akhirat...wallahu a'lam.